1982
Úvod19821983198419851986198719881989199019911992Titulky

1982

        „Je to neuvěřitelné, ale softbal na vysoké úrovni se hraje v Chomutově již patnáct let."
(Jan Veber, Deník Chomutovska 1996)
        „V Chomutově má (softbal) zhruba dvanáctiletou historii."
(Martin Chmelík, Deník Chomutovska 1996)
        „O softbalu se toho všeobecně mezi chomutovskou veřejností málo ví a přitom se tady hraje víc než patnáct let."
(Josef Griml st., Deník Chomutovska 1999)



       S takovou samozřejmostí se začal zamlžovat onen zlomový rok (aby se dokázala starobylost a tradice klubu), že už si dnes málokdo pamatuje, kdy to bylo doopravdy. Vyprávějí se skoro báje o tajemné partě nadšenců-zakladatelů z gymplu, o pilotovi plachťáků a o jakémsi Jirkovi, mistrovi z učňáku, a ono to málem vypadá, že do Chomutova softbal přišel shůry... Ale on k nám skutečně spadl z nebe; respektive ze skály, od horolezců:

       Chomutovští horolezci původně začali s pasákem, starší českou pálkovací hrou, a teprve později, po bližším seznámení1, přešli na softbal. Hráli ho pro radost, pro zpestření, z potřeby hýbat se. Když toho na začátku let osmdesátých nechali, jednoho z jejich svátečních spoluhráčů ZBYŠKA MEGELU to nechalo naprosto chladným. Bylo přece tolik jiných sportů...
       Po čase se mu však zastesklo po dunění dřevěného klacku, po boulích a bolavých dlaních a rozhodl se uspořádat nábor nových přátel. Zastihujeme ho zrovna na chomutovském státním gymnáziu. Je rok 1982. Drží v ruce pero a píše: Jindřich Griegel, Pavla, Marcela, Martin Novák, Miroslav Hořenín, Václav Červenka, Vítězslav Grigartzik, Josef Griml,...
       Píše ještě další jména, ale poběžte se mnou ven na jiné setkání. Někdy v tu dobu totiž okolo budovy gymnázia půjde žena s nateklým břichem. Pod srdcem jí klíčí malý tvor, skoro pulec, zvrásněný, odporná skrčená ještěrka, já...



(POZNÁMKY)

        1Hle, vyprávění se nám už v zárodku vzpírá veškerému zjednodušování. Takový evoluční přerod pasáka v softbal si asi vyžaduje bližší vysvětlení. Nuže: BOHUSLAV ROLL sr. se se softbalem seznámil poprvé při jedné z akcí Tábornické unie v šedesátých letech. Zasvěcovateli do tajů pálkované mu byli trampové

       Trampové bylo označení lidí, kteří vášnivě propadli kouzlu amerického kresleného filmu „Lady a Tramp", pojednávajícímu o náklonnosti ochočené feny k toulavému psu. Po vzoru svého psího hrdiny si trampové sbalili každý víkend svůj kotlík a vydali se na dvě noci tábořit do lesa. Toto počínání mělo manifestovat jejich svobodné smýšlení, touhu po toleranci a celosvětovém míru.
       Nejznámějšími trampy se v devadesátých letech stali bratři Nedvědi. Srdce většiny Čechů si získali písněmi o problematice silniční prostituce, pouťové střelby, spaní pod širákem a opékání buřtů.

(Takto s gymnastkami na splavu manifestovali svou touhu po toleranci mezi pohlavími chomutovští softbalisti na soustředění v Dobřichovicích.)



, kteří softbal pojímali jako „lesní sport". (Skutečný význam tohoto výrazu nám asi zůstane navždy skryt.) Soustavněji se však Bohuslav Roll sr. softbalu začne věnovat až v letech sedmdesátých, kdy se pod hlavičkou SSM podílí na projektu „Prima prázdniny".
       Další podrobnosti jeho života zastiňuje rok 1975; stěhuje se do Chomutova. Jako sportovní nadšenec se na volejbale brzy seznamuje se Zdeňkem Doskočilem, který ho v sedmdesátém sedmém přivádí mezi horolezce. Obrodný proces pasáka tak může začít.



Úvod19821983198419851986198719881989199019911992Titulky