Úvod19821983198419851986198719881989199019911992Titulky

1992

       Přeborníkem kraje pro rok 1992 a účastníkem nové ligy se stal -
       Nebuďte nedočkaví, podívejme se ještě, jak to bylo s baseballem. V roce 1992 není totiž Chomutov v baseballu vůbec nejhorší. Vedle svého softbalového žactva

       Asi by bylo na místě (abych ještě pozdržel neodvratný konec) udělat konečně nějakou rekapitulaci soudobých mládežnických družstev a jejich ideových vůdců. První žákovské družstvo, jak už bylo výše psáno, se začalo dávat dohromady v roce 1988 při 12. ZŠ Heyrovského. Za nitky hráčů tam tahal loutkář Josef Griml (ml. i st.). jedním z tamních hurvínkovských odchovanců s vypoulenýma očima je taktéž pisatel těchto řádků. Chtěl by tímto zamávat svým bývalým spoluhráčům: „Ahoj!"
       Další žáci byly převychováváni na vysokovýkonnostní softbalové stroje přímo pod bobřími pařáty. Dlouho jsem se potýkal s tím, jak správně a přitom ústrojně popsat tu řadu ideologů, která je ovlivnila, až jsem si nakonec vystačil s primitivním: celé to loutkové divadlo vymyslel Bohuslav Roll sr. v roce 1988, nábor na sklonku roku měl pod palcem Martin Chmelík, vůdcovat měl duší tramp Jaroslav Lhoták, a proto děti trénoval Martin Chmelík. Z těchto řad budoucnost rekrutuje například Romana Matušku.
       Další nové frekventanty bobřích šiků začal organizovat Petr Husák v roce 1991. Nahoru k důstojníkům svým výcvikem vyzvedl Jaroslava Mikulce či mého výborného kamaráda a spolupendlaře Petra Pěničku.
       Tehdejší nejmladší softbalovou líhní se mohla pochlubit 4. ZŠ v Jirkově, kterou k softbalu podnítil muž málem v pozadí Petr Doležal. Získal si paní učitelku Marii Marešovou a o chvilku později ještě hráčku a žákovskou trenérku Zdenu Kukačkovou. Jednu generaci zde také odchoval Vladimír Kozma. Po jeho odchodu ze scény chomutovského softbalu se krmiteli a ošetřovateli zdejších nezbedných zárodků stanou Jan Veber s dcerou.

       Patronát nad jednotlivými týmy měla vždy příslušná škole (v případě bobrů to byla 2. ZŠ Zahradní), a když bylo potřeba zaštítit nějakou akci či se prostě jenom svézt, ochotně posloužily Vodní stavby.

má dokonce i své žactvo baseballové. Co tedy rozhodlo o tom, že se od baseballu na konci tak úspěšného roku upustilo? Počet hráčů, vlastní hřiště a -
       Ještě chvíli mi poshovte a projeďte se se mnou na turnaj do Košic. Nebo můžete letět. Jako Krč, mistr republiky. A dostat od Chomutova ve finále strašlivou šišku 3:2 jako Krč.



A můžete zase letět domů jako Krč. Nebo můžete zůstat sedět doma a čekat až TO napíšu. Protože nic jiného se od roku 1992 v historii vlastně ani neočekává. Tak tedy: přeborníkem kraje pro rok 1992 a účastníkem nové ligy v roce 1993 se stal tým SC Beavers VS Chomutov. A tak dál, jak praví klasik.

       …já ale doma nesedím. Stojím na balkoně, pod nímž v roce 1995 vyroste svého času jeden z nejkrásnějších softbalových areálů v České republice. Teď je však ještě tma. V ruce žmoulám prskavku. Za několik minut dojde k rozdělení naší malé federativní země na dva samostatné státy. Rozdělí se stejně jako se rozdělil Federální svaz softbalu a baseballu na Českou softbalovou asociaci (ČSA) a Českou baseballovou asociaci (ČBA). 24. dubna 1993 si Chomutov na hřišti u 2. ZŠ Zahradní odbyde svou premiéru I. softbalové ligy mužů. V tomtéž, mnou oprskavkovaném roce si svou softbalovou premiéru odbydu také já. Za další čtyři roky mne čeká další premiéra. Tentokrát v klubu SC Beavers VS Chomutov. O dalších sedm let později si konečně sednu a několika tahy krajonem vám umožním vybrat si kapitolu…

Úvod19821983198419851986198719881989199019911992Titulky